muzi kteri nenavidi zenyKe koupi této knihy mě nalákala recenze na iDnes.cz, která slibovala "knihu, kvůli které si vezmete dovolenou". Fakt je, že titulek obsahoval také slovo "detektivka", což po přečtení nepovažuju za příliš přesné, alespoň ne v tom smyslu detektivek, na které jsme zvyklí od Agathy Christie a dalších tradičních spisovatelů detektivek. V určitém smyslu bych jeho knihu považovala spíš za thriller s detektivními prvky.

Každopádně, ať už je kniha švédského spisovatele Stiega Larssona detektivkou nebo ne, stojí za přečtení, protože něco takového jste prostě ještě nečetli.

V této mé minirecenzi se dozvíte více o čem je kniha a film Muži, kteří nenávidí ženy, a naleznete zde i zajímavé odkazy, kde se dozvíte více o celé trilogii Milénium, jejímž je kniha Muži, kteří nenávidí ženy prvním dílem.

Stieg LarssonKdo byl Stieg Larsson?

Autor trilogie Milénium, Stieg Larsson, byl švédský novinář a spisovatel zaměřující se celý svůj život na extrémistické skupiny. Stieg Larsson se silně angažoval v boji proti rasismu a pravicovému extrémismu, inicioval projekt "Stop rasismu" a založil nadaci Expo, jež si kladla za cíl sledování a dokumentaci rasistických a nedemokratických tendencí ve švédské společnosti. Stal se proslulým odborníkem na švédské krajně pravicové a rasistické organizace, a dlouho musel čelit výhružkám ze strany svých politických nepřátel. Když v roce 2004 v pouhých 50 letech zemřel na infarkt, zanechal po sobě tři dokončené, ale doposud nevydané romány tvořící společně trilogii Milénium, jejímž je kniha Muži, kteří nenávidí ženy prvním dílem. Objevily se i spekulace, že jeho smrt souvisela s výhrůžkami, kterým musel kvůli své práci čelit, ale tyto se nakonec nepotvrdily.

U nás letos na podzim vyšel i její druhý díl - Dívka, která si hrála s ohněm, a nakladatelství HOST slibuje vydat v březnu roku 2010 i její třetí díl s názvem Ztracené vzdušné zámky.

Více se o Stiegu Larssonovi dozvíte na jeho oficiálním českém webu.

O čem je kniha Muži, kteří nenávidí ženy?

Poté, co je hlavní hrdina knihy, investigativní novinář, Mikael Blomkvist odsouzen za pomluvu vysoce postaveného švédského průmyslníka Wennenstroma, pozve si ho k sobě jiný významný švédský průmyslník, Henrik Vanger a nabídne mu práci. Na oko má sepisovat jeho životopis, ale ve skutečnosti o požádá o službu mnohem složitější - o pátrání po vrahovi a příčině smrti jeho neteře Harriet, která zmizela před 40 lety.

Mikael sice zpočátku nemá zájem, ale když mu Henrik přislíbí nejen astronomicky vysoký plat, který by mu pomohl splatit trest, který mu udělil soud za pomluvu, ale navíc i informace, které by mu pomohly očistit sebe i redakci svého časopisu, Mikael souhlasí.

Současně se nám začíná rozvíjet i příběh druhé hrdinky knihy, Lisbeth Salanderové, která pracuje pro detektivní agenturu a ve volném čase je hackerka. Lisbeth má sice zpočátku za úkol jen prověřit samotného Mikaela Blomkvista, nicnémě když se o ní Mikael dozví, rozhodne se ji díky jejím výjimečným schopnostem zapojit do pátrání.

A pak se začnou dít věci...pátrání zavede hrdiny knihy po celém švédsku a mnoho let zpátky, kde odhalí šokující poměry, které panovaly v rodinném klanu Vangerových i vzájemné vztahy mezi jeho členy.

V druhé polovině knihy téměř nebudete dýchat napětím, a budete mít velký problém se od knihy odtrhnout. Příběh totiž postupně graduje až do velkého finále, ve kterém odhalíte nejen šokující minulost rodiny Vangerů, ale i samotné Lisbeth Salanderové, a kdy zlo bude potrestáno a dobro zvítězí.

Hlavní hrdinové knihy Muži, kteří nenávidí ženy

Mikael Blomkvist - investigativní novinář se zaměřením na hospodářskou kriminalitu. Spoluvlastník ekonomického magazínu Millenium, mající dlohotrvající vztah se svou vdanou kolegyní, šéfredaktorkou Millenia Erikou. V mládí se proslavil odhalením jakéhosi zločinu, kterého byl náhodou svědkem. V úvodu knihy je odsouzen k odnětí svobody a peněžité pokutě za článek, který uveřejnil v časopise Millenium o významném švédském průmyslníkovi Wennenstromovi. Poté, co si jej jiný průmyslník, Henrik Vanger najme na vyšetřování zmizení jeho neteře Harriet, kterou shodou okolnosti Mikael znal jako dítě, protože jeho otec pro Vangera pracoval, spolupracuje s detektivkou na volné noze a profesionální hackerkou Lisbeth Salanderovou na odhalení celého tajemství, přičemž se mezi nimi vyvine blízký vztah.

Lisbeth Salanderová - mimořádně inteligetní, avšak neortodoxně se oblékající punkerka a hackerka pracuje pro majitele detektivní agentury. Lisbeth byla již od dětství zamlklá, na základě čehož ji klasifikovali jako mentálně zaostalou, a podle toho s ní dále zacházeli. Následkem toho ani ve své dospělosti není svéprávná a musí mít poručníka, který spravuje její majetek. Bohužel se po smrti svého poručníka dostane do spárů odporného advokáta, který neváhá ji sexuálně obtěžovat, s čímž si ovšem Lisbeth poradí po svém, a tato část patří k jedněm z nejhustějších pasáží celé knihy.

Filmová podoba knihy Muži, kteří nenávidí ženy

Muži, kteří nenávidí ženyNa motivy knihy Muži, kteří nenávidí ženy byl natočen stejnojmenný film, v originálu s názvem Män som hatar kvinnor, který měl premiéru ve Švédsku 30. ledna 2008. Role Mikaela Blomkvista se ujal uznávaný švédský filmový a divadelní herec Michael Nykvist a roli Lisbeth Salanderové se ujala mladá islandská herečka Noomi Rapace.

Film se stal hitem v mnoha zemích. Bohužel do našich kin zatím uveden nebyl. Podařilo se mi ho sice sehnat na internetu, ale vzhledem k tomu, že šlo o švédskou verzi s dánskými titulky, jsem si toho moc neužila.

Mezitím se dočkaly filmového zpracování i druhý a třetí díl, oba měly premiéru ve Švédsku v roce 2009. Nezbývá tedy než doufat, že si ho brzy všimnou i naši distributoři.

Další recenze knihy Muži, kteří nenávidí ženy

Recenze na iDnes.cz

Recenze v Lidových novinách

Blog Ireny Hejdové

Recenze v Právu

Recenze z časopisu Dějiny a současnost

Další související odkazy

Oficiální česká webová stránka knih Stiega Larssona

 

 

Knížku Muži, kteří nenávidí ženy a spoustu dalších si můžete koupit v online knihkupectví November.cz.

Koupit knížku Muži, kteří nenávidí ženy

Mrkněte taky na...