lego duplo velká farmaJežíšek nám donesl nové LEGO DUPLO, tentokrát sadu Velká farma (10525), která udělala našim holčičkám velikou radost. V tomto článku se s Vámi podělím o mé dojmy z této sady stavebnice DUPLO, můžete se podívat na některé výtvory, videa a různé tipy, jak si s ní hrát.

Ve srovnání s předchozí sadou základních kostek DUPLO Deluxe obsahuje tato sada méně klasických kostiček, ale vzhledem k tomu, že jsou všechny sady DUPLO navzájem kompatibilní, mají děti více možností je kombinovat, a tak si ještě více vyhrát. Fantazii se meze nekladou, takže moje holčičky kombinují DUPLO farmu nejen s klasickými kostičkami, ale i s prvky ze sady DUPLO ZOO, která byla v naší domácnosti první. A proč ne? Vždyť i v zoologické zahradě mívají koutek s kozičkami, koni a kravičkami...

LEGO DUPLO Velká farma (10525)

Tato sada obsahuje 121 dílků: z toho 2 figurky, 5 zvířátek, 1 traktor, 2 židličky, 5 obrázkových kostek a zvláštní kostičky typu naviják s hákem, vrata, okna a dveře, nebo ohrada pro zvířata. Součástí balení jsou i podložky a standardní kostičky, díky kterým mohou děti postavit farmu podle přiloženého návodu nebo vlastní fantazie. Tím, že obsahuje návod, už představuje přechod na sady LEGO pro starší děti - např. LEGO FRIENDS. Moje 4letá dcera právě na tomto návodu začala stavět a když pak Ježíšek u babičky donesl ještě LEGO FRIENDS - Základnu záchranářů v džungli, pustila se do jejího skládání naprosto bez váhání.

Sadu LEGO DUPLO koupíte už od 1228 Kč. Na rozdíl od předchozí sady kostek je tato sada dodávána v papírové krabici, takže je lepší si k ní dokoupit plastový nebo jiný box na kostky. Naše krabice zatím drží, ale je jen otázkou času, kdy ji Mariánka rozsedne.

Na krabici je uveden doporučený věk 2 - 5 let. Myslím, že to odpovídá. Vyhraje si s ní jak naše 2letá Mariánka, tak téměř 5letá Karolínka. Každá si hraje jiným způsobem a je zábavné pozorovat je, když si hrají spolu.

Tuto sadu lze rozšířit o další sady LEGO DUPLO: Telátko (10521), Traktor (10524) a Zvířátka z farmy (10522).

Výhody

  • Velké množství kostek
  • Tématické zaměření na farmu
  • Figurky zvířátek a lidí
  • Cenově výhodnější než menší sady
  • Snadno omyvatelné, lze i horkou vodou sterilizovat (i v myčce)
  • Téměř nerozbitné, drží tvar a barvu - vydrží několik generací
  • Větší počet podložek, i když mohly by být větší

Nevýhody

  • Papírová krabice - je třeba dokoupit box
  • Podložky by mohly být větší
 

Shrnutí

Sada LEGO DUPLO Velká farma u nás vyvolala velké nadšení, a tak bylo jasné, s čím si budou holky celý štědrý večer hrát. Karolínka ji pojala jako divadlo, a pravidelně pro nás pořádá divadelní představení ze života farmy. Pro mladší Mariánku (2) je to hodně o zvířátkách a stavění z klasických kostek. Většinou postaví nějakou věž a její vrch umístí slepičku nebo kočičku, nebo staví kolem zvířátek ohrádku. Máme sadu teprve od Vánoc a ty jsme vesměs procestovali, takže více fotek budu teprve přidávat. Zatím ale musím konstatovat, že si s ní hrají každý den a neomrzela je.

Tipy na hraní se sadou LEGO DUPLO Velká farma

Ačkoliv je stavebnice určena pro děti od 2 do 5 let, věřím, že si s ní vyhrají i mladší děti - cca od 1 roku, a díky kompatibilitě s menšími kostkami LEGA Vám ještě dlouho vydrží.

Hry pro malé děti (1,5 - 3 roky)

  • Seznámení se zvířátky ("Jak dělá kravička")
    Menší děti, i od půl roku, už můžete učit, jak se jmenuje které zvířátko a jaké vydává zvuky, co jí, a jak je užitečné.

  • Stavění věží
    I s touto sadou můžou mladší děti stavět věže, protože je v ní dostatek klasických kostek, a tak si mohou procvičovat jemnou motoriku při spojování kostiček.

  • Stavění ohrádek kolem zvířátek
    Děti mohou stavět buď ohrádky z klasických kostek nebo ze čtyř dílků ohrady, nebo tyto kombinovat.

  • Stavění domečků
    S Vaší pomocí mohou děti stavět stáje a domečky na farmě. Je zde dost podložek a stříšek, okénka, dveře i vrata.

  • Barevné bloky
    I s touto sadou můžete učit děti rozeznávat a pojmenovávat barvy. Tuto hru si oblíbila naše mladší Mariánka. Na podložku umístíte kostičky různých barev a děti staví stejně barevné kostičky vedle sebe nebo na sebe. Zeptáte se dítěte, kde je např. modrá kostička a když ji najde, zeptáte se znovu, kam patří. Poté, co si tuto hru zahrajete s dětmi společně, bude je bavit i samostatně :-)

    Hra na bloky s LEGO DUPLO

  • Hra na opakování
    Vzhledem k tomu, že je v krabici více podložek, můžete hrát i hru na opakování, která se dá hrát různě. Kladete různě barevné kostičky v určitém pořadí a dítě po vás opakuje na své podložce. Nebo můžete na jedné podložce stavět např. dva stejně barevné komíny nebo jiné kostičkové bloky.

Galerie

Mrkněte taky na...