tisic planoucich slunciPřemýšlíte, co byste si zase jednou mohli přečíst? Pak vám doporučím knihu, která je dlé mého názoru po dlouhé době jedna z nejlepších, které jsem kdy četla - Tisíc planoucích sluncí (Thousand splendid suns) od autora bestselleru Lovec Draků, Khaleda Hosseiniho.

Tisíc planoucích sluncí je příběh dvou žen odehrávající se za nadvlády Rusů a posléze Talibanu v Afghánistánu od 70. let do roku 2003.

V tomto článku se dozvíte, o čem je kniha Tisíc planoucích sluncí, kdo je její autor Khaled Hosseini, můžete si přečíst úryvek a poradím vám, kde si ji můžete koupit za dobrou cenu.

O čem je kniha Tisíc planoucích sluncí?

Kniha Tisíc planoucích sluncí pojednává o životních osudech dvou žen, které dělí nejen věkový rozdíl, ale i sociální prostředí, ze kterého pocházejí. Kniha mapuje osudy dvou rozdílných žen na pozadí dramatických událostí v 70. lletech až do roku 2003 v Afghánistánu, kdy ruské okupanty vystřídala nadvláda a teror Talibanu.

Starší Marjam vyrostla jako nemanželská dcera majitele kina v provinčním městečku, pouze se svou matkou. Otec ji sice miloval a často za ní docházel, když však matka zemřela, manželky otce ji ve snaze zbavit se jí, nechaly provdat v pouhých 15 letech provdat za čtyřicetipětiletého ševce z Kábulu, Rašída.

Když ani po letech nedá Marjam Rašídovi vytouženého syna, rozhodne se pojmout za ženu dceru učitele Lajlu, která po útoku na Kábul osiřela.

Marjam zpočátku vnímá Lajlu jako konkurentku, zvláště proto, že jí Rašíd vzhledem k tomu, že Lajla čeká jeho dítě, nutí, aby Lajle sloužila. Marjam se tak musí starat nejen o domácnost, ale i o manželovu novou ženu.

Lajla vyrostla ve volnomyšlenkářském a vzdělaneckém prostředí, otec pro ni plánoval studium na vysoké škole. Bezstarostné dětství s nejlepším přítelem a životní láskou jednonohým Tárikem jí ale skončí smrtí jejích rodičů. Když se doslechne, že Tárik, který opustil město, zemřel, nenamítá proti sňatku s o hodně starším Rašídem.

Když se pak Lajle místo očekávaného syna narodí dcera, v Rašídových očích začne klesat. Brzy se jí brzy narodí syn, který se stane otcovým mazlíčkem.

Marjam s Lajlou se stanou přítelkyněmi a spojenkyněmi proti Rašídovi. Když však začne Lajlu bít, Marjam ho v obraně zabije.

Bohužel se tak stane v době vlády Talibanu, kdy ženy bez manžela nemají jinou možnost, než umřít hlady. Nesmějí nejen samy na ulici, ale ani pracovat nebo cestovat.

V té nejzoufalejší době se vrátí do města zmrtvýchvstalý Tárik...více se dočtete v knize. :-)

Proč si přečíst knihu Tisíc planoucích sluncí?

  • Zažijete strhující drama
  • Dozvíte se hodně o kultuře a historii Afghánistánu a o islámu obecně
  • Naučíte se trochu arabštinu a afghánštinu
  • Krásný příběh o přátelství a lásce na pozadí tragických okolností

Kdo je Khaled Hosseini?

Khaled HosseiniKhaled Hosseini se narodil v roce 1965 v Kábulu (Afghánistán) jako syn afghánského diplomata. Po sovětské invazi v roce 1980 emigroval s rodiči do USA, kde vystudoval medicínu.

Jeho první román Lovec Draků vyšel v roce 2003, v češtině pak v roce 2007. Kniha se stala světovým bestsellerem, a byla vydána ve více než 70 zemích.

v roce 2007 se Lovec draků dočkal své filmové podoby.

V roce 2006 bzl Khaled Hosseini jmenován vyslance Spojených států amerických u agentury pro uprchlíky Organizace spojených národů (UNHCR).

Khaled Hosseini žije se svou ženou a dvěma dětmi v Severní Kalifornii.

Knihu Tisíc planoucích sluncí si můžete koupit v online knihkupectví November.cz.


Další dobré knihy

Khaled Hosseini: Lovec draků

Stieg Larrson: Muži, kteří nenávidí ženy

Mrkněte taky na...