Takeshi Kaneshiro

Tohoto asijského Johnnyho Deppa si možná pamatujete z filmu Klan létajících dýk, který nedávno pozdě v noci vysílala české televize.

Klan létajících dýk je film podobný slavnému čínskému filmu Tygr a drak, který byl oceněn Oscarem a zahrála si v něm i hlavní představitelka z Tygra a draka Ziyi Zhang.

Mně osobně Klan létajících dýk učaroval mnohem víc než Tygr a drak a doporučuju ho všem, kdo mají rádi čínské filmy.

Takeshi Kaneshiro se narodil 11. října 1973 ve městě Taipei na Taiwanu. Jeho matka je původem Taiwaňanka, otec Japonec z Okinawy. Protože byl během dospívání na střední škole šikanován kvůli smíšenému původu, přestoupil na Taipei American School, kde se mohl naučit výborně anglicky . Mimo jiné mluví ještě mandarínsky, taiwanským jazykem Min Nan, kantonsky a japonsky.

 

 Během studia na Taipei American ale začal točit pro televizi, a rozhodl se ze školy odejít a věnovat se pouze hraní a hudbě. Písničky si psal sám kantonsky a mandarínsky a kvůli své popularitě zejména u mladistvých fanynek se mu začalo přezdívat „asijský Johny Depp“.

Takeshi Kaneshiro

Jedním z jeho prvních filmů byl CHUNGKING EXPRESS režiséra Wong Kar-waie, který má dnes již takřka kultovní pověst. Následovaly další role v různých hongkongských filmech, které mu přinášely stále větší popularitu. Cestu do japonských studií si otevřel účinkováním v seriálu KAMISAMA MOUSUKOSHI DAKE, což mu třeba potom umožnilo natočit akční sci-fi OSUD SVĚTA, které se netají inspirací slavnými sériem jako MATRIX nebo TERMINÁTOR.

Roli, kterou se zatím asi nejvíce představil světu mimo Asii a potažmo i Hollywoodu, mu nabídl čínský režisér Zhang Yimou ve filmu KLAN LÉTAJÍCÍCH DÝK. Takeshi ztvárnil policistu Jina, který se snaží infiltrovat do protivládního odboje ve staré Číně. Poté si zahrál roli v muzikálu RU GUO – AI (Perhaps Love), za který byl nominován na osmém ročníku Changchun Film Festival za nejlepšího herce v hlavní roli.

Takeshi Kaneshiro

Do budoucna se nejspíš objeví ve filmech WAITING, ONIMUSHA A K-20: KAIJIN NIJU MENSO DEN, kde bude moci ukázat svůj nesporný talent na ztvárnění značně různorodých hrdinů, na jaké jsme od něj zvyklí.

Videoklip z filmu Klan létajících dýk s hudbou z tohoto filmu:

Legendární tanec krásky z filmu Klan létajících dýk, Takeshi tady zpívá spolu s Ziyi písničku, i když ve značně podnapilém stavu:

Legendární hra na ozvěnu z filmu Klan létajících dýk:

Filmografie Takeshiho Kaneshira

2008  Krvavé pobřeží    
         Onimusha    
         Suwîto rein: Shinigami no seido 
2007  Tau ming chong 
2006  Seung sing 
2005  Ru guo - Ai 
2004  Klan létajících dýk 
2003  Heung joh chow heung yau chow 
2002  Osud světa 
2000  "2000-nen no koi" (TV seriál)    
         Fan yi cho    
         Supeesu toraberaazu 
1999  Xin dong 
1998  Fuyajo   
         "Kamisama mousukoshi dake" (TV seriál) 
         Misty    
         On na ma dut lin na    
         Unaven zemřít 
1997  Choh chin luen hau dik yi yan sai gaai    
         Liang ge zhi neng huo yi ge    
         Ma Wing-Jing    
         San tau dip ying 
1996  Mo him wong    
         Tian ya hai jiao    
         Zhong qing ai qing gan jue 
1995  Duo luo tian shi    
         La bi xiao xiao sheng    
         Xue xiao ba wang    
         Zhong Guo long 
1994  Bao gao ban zhang 3  
         Chen mo de gu niang
         Chungking express
         Mou mian bi
         Ren yu chuan shuo 
1993  Xian dai hao xia zhuan

Fotogalerie Takeshiho Kaneshira

Takeshiro Kaneshira Takeshiro Kaneshira Takeshiro Kaneshira
Takeshiro Kaneshira Takeshiro Kaneshira Takeshiro Kaneshira
Takeshiro Kaneshira Takeshiro Kaneshira Takeshiro Kaneshira